Barbara Frąszczak, Mirosława Ziombra, Mikołaj Knaflewski
From Department of Vegetable Crops
The August Cieszkowski Agricultural University of Poznań
Abstract. The purpose of this research was to compare the content of vitamin C and essential oils in herbage of five spice plants depending on light conditions and temperature. The mean content of vitamin C in all the species was the highest in the lower daily light integral (2.9 mol·m-2). The temperature had the greatest influence on the content of essential oils in dry herbage of the three analysed species.
Key words:
artificial light, radiation, temperature, vitamin C, essential oils, spice plants
Streszczenie
Celem pracy było zbadanie wpływu ilości światła, długości dnia i temperatury na zawartość witaminy C i olejków eterycznych w zielu pięciu gatunków roślin przyprawowych. Przedmiotem badań były następujące gatunki: koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) odm. ‘Ambrozja’, pietruszka naciowa (Petroselinum crispum Mill. subsp. crispum) odm. ‘Titan’, rokietta siewna (Eruca sativa DC.), szczypior sałatkowy (cebula sałatkowa) (Allium cepa L.) odm. ‘Sprint’, trybula ogrodowa (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.). U wszystkich badanych gatunków średnie zawartości witaminy C były większe, gdy wartość dobowej ilości światła była mniejsza (2,9 mol·m-2), niż gdy wartość ta była większa (3,8 mol·m-2). Temperatura miała większy wpływ na zawartość olejków eterycznych w powietrznie suchym zielu badanych gatunków niż światło.